Les joguines no tenen gènere

Dilluns 04/12/2017

Sovint sentim comentaris com “aquesta joguina no, que és de nena” que demostren que seguim socialitzant els infants segons el seu sexe. Si has nascut amb genitals masculins, se't socialitzarà en el gènere masculí, és a dir, segons tot un seguit de característiques, valors, normes considerades masculines o de nen. Si has nascut, en canvi, amb genitals femenins, se t'assignarà una normativa diferent, aquella considerada socialment femenina.

Per exemple,  es considera de nen els jocs més moguts, de lluita, de guerra, de cotxes, de mecànica, d'enginyeria, etc. Jocs que generaran interès per allò tècnic, d'enginy, i que a més despertaran un comportament mogut, dinàmic i a vegades també bèl·lic. Per contra, considerem el joc de les nenes més tranquil, moltes vegades relacionat amb la cura i el cuidar, amb servir (el te a les nines), en maquillar-se i estar guapes i en fer-se joies per què clar, elles han d'estar estupendes.

I evidentment, no té el mateix valor allò que s'engloba en un o altre grup. Tot el que és masculí té més valor o es considera més important per a la societat i en canvi allò femení no té la visibilització o la rellevància que sí que tenen els privilegiats que formen part del primer grup. D'alguna manera despertem un interès en ells per allò tècnic, per a desenvolupar habilitats que facilitaran el seu camp laboral en àmbits ben remunerats i destacats. Per a elles el que facilitem és desenvolupar un rol cuidador, assistencial i servicial. Les nenes assumeixen el rol de mare des dels 2 anys! I com a agreujant, allò reproductiu no té valor en la nostra societat.

La Mancomunitat de la Conca d'Òdena difon per tercer any la Campanya contra l'ús sexista de les joguines. Cal prendre consciència que el joc en la infància desenvoluparà unes habilitats socials i transmetran un model i rols concrets. No hi ha jocs de nens i jocs de nenes, classificar les joguines segons això és sexista i genera discriminació.

La campanya també convida a fomentar les joguines que són creatives i cooperatives, i insta a evitar aquelles més violentes. És important que s'analitzin bé els catàlegs de joguines i els anuncis televisius des de casa, per tal d'evitar aquesta divisió sexista que perpetua els rols tradicionals de la societat.

Joguines_igualtat
La informació indicada no existeix o no té privilegis per veure-la.
Ajuntament d´Òdena · NIF P0814200B
Plaça Major, 2 · 08711 Òdena · T. 93 801 74 34
twitter