Al 47è Concurs de Colles Sardanistes d'Òdena hi va debutar la Colla Odenenca Amistat

Divendres 04/05/2018
Odenenca Amistat
Arrel de la idea del Jepi Baulida, que el passat 1 de maig de l'any passat va dir en veu alta que seria maco que sortís una colla local al Concurs de Colles Sardanistes d'Òdena pel proper any, aquesta primera idea embrionària, es va convertir en una realitat aquest passat 1 de maig de 2018, en la 47ena edició del Concurs de Colles Sardanistes d'Òdena on també hi va participar i debutar la Colla Odenenca Amistat, formada per 7 parelles. Deu persones havien ballat del 1984-1993 a les Colles Sardanistes del municipi odenenc (Carme Mensa, Imma Llamas, Glòria Llamas, Imma Ribera, Carme Planell, Montse Planell, Gisel·la Jovell, Ramon Casanova, Martín del Carmen, René Esteban, i el Carles Casanova finalment no va poder ballar per lesió). En aquella època es van formar les colles Petits odenencs, Joves odenencs, Esclat odenenc, Espurna odenenca i Llavor odenenca. I aquest mateix 1 de maig de 2018 tres dansaires que havien format part de la Colla igualadina Tendra Amistat (Carles Robert, Jaume Gil i Miquel Vilarrubias) també s'hi afegiren en aquesta nova colla, com el gironí Jepi, qui va debutar en el món de la competició. Ell mai havia participat a concursos però de ben petit ja anava amb el seu pare a ballar sardanes en aplecs.

A principis d'aquest any va ser quan es va proposar a tots els exdansaires de les antigues colles odenenques -assajats ara i en aquells anys pel Josep Vicenç Mestre i la seva dona Roser Nogué- formar part d'aquesta nova colla, que no se sabia si participaria com a lliure o no l'1 de maig. De tal manera que les persones que decidiren abocar-se en aquest fet sardanístic, durant uns quants divendres al vespre, es van trobar per assajar. I no va ser fins el dissabte 7 d'abril que no es va saber que es tiraria, definitivament, endavant amb la idea (perquè faltaven homes). Finalment es va formar la colla i fins i tot sobrepassant el mínim de parelles possible per a poder concursar.

La nova Colla Odenenca Amistat va participar en aquest Concurs a la categoria veterana i tots els dansaires estaven molt il·lusionats de tirar endavant amb aquella idea, que per alguns potser semblava una bogeria, sobretot al principi. L'emoció ja la van tenir a flor de pell entrant a la pista del Pavelló Mestre Vila Vell amb el Galop d'entrada, emoció que també es va encomanar des d'un primer moment als pares i familiars que havien acompanyat anys enrera als seus fills a competir per diferents indrets de Catalunya. A més de competir, el més entrenyable van ser les vivències compartides i molt ben valorades que uní, llavors, a tot un poble i avui n'ha sortit una espurna ben viva. I tal com diu l'instigador d'aquesta nova idea, el Jepi “els nostres nens ens miraven expectants. Alguna cosa hauran captat”. I és que ja en la publicació del llibre del Josep Vicenç Mestre La sardana a Òdena on s'explica la història de les antigues colles sardanistes odenenques hi deia “avui tots nosaltres som responsables de transmetre aquesta inveterada tradició...”.

Aquest 1 de maig de 2018, dins del Pavelló, hi va haver un aiguabarreig d'emocions entre el passat i el present, i potser també mirant cap el futur, fins al punt que a molts familiars acompanyants dels dansaires odenencs els van saltar les llàgrimes.


 

La informació indicada no existeix o no té privilegis per veure-la.
Ajuntament d´Òdena · NIF P0814200B
Plaça Major, 2 · 08711 Òdena · T. 93 801 74 34
twitter