Els lavabos públics d’Òdena tindran senyalització no binària per fer-los més inclusius

Dilluns, 2 de de maig de 2022 a les 11:30

La nova proposta canvia els típics gràfics d'home i dona per una senyalització que identifica el que et pots trobar dins del lavabo

L'Ajuntament d’Òdena, a través de la regidoria de polítiques d’Igualtat, ha iniciat la renovació dels pictogrames dels lavabos d'edificis i equipaments públics. La regidora Alba Gallardo explica que la voluntat de fer-los més inclusius i trencar amb la històrica classificació binària de gènere. Així, s'ha creat una nova proposta de senyalització que deixa enrere els dibuixos d'home i de dona i posa el focus en el que es pot trobar dins de cada lavabo.

En total, s'han creat vuit pictogrames: el vàter, la pica, l'urinari, el canviador, el lavabo adaptat, la copa menstrual i la dutxa —un símbol que ens indica que la persona podrà trobar una pica en el mateix espai on hi ha el vàter, sense que aquesta estigui a fora, en una estança compartida. S'hi incorpora també el símbol inclusiu, aquest amb la voluntat de donar visibilitat a la diversitat de persones que conforma la societat. La nova senyalització també permetrà deixar de vincular els canviadors per a nadons com una tasca exclusivament femenina; ara, ja no hi haurà el símbol d'una dona al costat del d'un canviador, sinó que per exemple ens trobarem el símbol d'un vàter i d'un canviador, i allà hi podrà entrar tothom. Un altre símbol ha començat a aparèixer a les portes d'alguns lavabos. El que correspon a la copa menstrual. Indica els espais per poder-se canviar la copa amb més intimitat i, de passada, pretén conscienciar.

En aquests moments, ja s'ha iniciat el canvi de pictogrames prioritzant que cada equipament públic en tingui com a mínim un amb senyalització inclusiva. Així, ja s'han modificat les icones a l’Ajuntament d’Òdena; Centre Cívic del Pla d’Òdena; Teatre Unió agrícola i l’Espai cultural i recreatiu; Centre Fraternal “La Torre”; Espai Jove i Benestar Social del c/Pompeu Fabra, 14; el Pavelló Mestre Vila Vell; Camp de Futbol la Sort; la Biblioteca municipal l’Atzavara; Piscina Municipal; el Jutjat de Pau.

L’actuació també ha permès que la brigada municipal fes tasques de manteniment a aquells equipaments amb els lavabos més antics com el Centre Cívic del Pla i l’Espai Cultural i recreatiu, on s’han canviat les manetes i tancament de les portes, aixetes, pintura, nous dispensadors de paper i seca mans, noves escombraries de peu, etc.

En una segona fase s'aniran incorporant els canviadors a l’Ajuntament d’Òdena; Pavelló Mestre Vila Vell; Teatre Unió agrícola i l’Espai cultural i recreatiu.

La proposta s'emmarca en la Llei catalana 11/2014 per garantir els drets de les persones LGTBI i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, en la qual es parla de la necessitat d'anar construint una societat més respectuosa i diversa en els diferents àmbits de la vida social. En l'àmbit local, la iniciativa respon a una de les accions emmarcades en el Pla Comarcal per garantir els drets de les persones LGTBI, 2018-2021, concretament en l'objectiu específic de "garantir el dret de qualsevol persona a no ser discriminat/da en vestuaris i lavabos".

Darrera actualització: 02.05.2022 | 11:34