5 municipis de l’Anoia es reuneixen per defensar el territori davant la massificació de projectes d’energies renovables

Divendres, 11 d'agost de 2023 a les 07:15

Aquest matí de dimecres 9 d’agost, ha tingut lloc una reunió entre els representants dels ajuntaments d’Òdena, Jorba, Rubió, Argençola i Bellprat, a l’Ajuntament d’Òdena, per tal de debatre i trobar solucions davant l’allau de macroprojectes de molins i plaques fotovoltaiques a l'Anoia, i que afecten aquests municipis.

En els últims anys, grans empreses energètiques han presentat diversos projectes eòlics i fotovoltaics, que generaran un gran impacte al territori en un futur proper si reben l’aprovació definitiva. Davant aquesta situació, on ni Ajuntaments ni persones afectades poden decidir, els cinc ajuntaments s’han reunit per estudiar possibles vies que permetin frenar-ne la implantació final.

A la reunió, s’ha posat en comú la problemàtica actual i s’han pactat unes directrius per treballar conjuntament, com són la condició que els projectes que es portin a terme contemplin el soterrament total de les línies d'evacuació, i es respecti una distància mínima de les insta·lacions a les masies i cases superior a 150 metres. També s’ha acordat vetllar per aconseguir un model energètic de proximitat, lluny de grans projectes exportadors d’energia.

Òdena: parcs fotovoltaics Anoia I, Anoia II, Escribano Solar i línia d’alta tensió Matacan Solar

Concretament Òdena està afectada per 3 macroprojectes fotovoltaics, l’Anoia I, l’Anoia II i l’Escribano Solar, com també la línia d’evacuació d’alta tensió del projecte previst a Sant Martí de Tous, Matacan Solar. En total, al municipi hi ha prevista la instal·lació de 198 ha de plaques solars, 1 subestació de mitja tensió, 10’8 km de línies de mitja tensió i 24’2 km d’alta tensió.

Davant aquesta situació que es presenta per Òdena, des de l’Ajuntament el passat mes de maig es van presentar dos requeriments al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, pels projectes Matacan Solar i Escribano Solar. En ells es va posar en evidència l’impacte ambiental dels projectes, la viabilitat sota criteris de proporcionalitat, la manca d’informació i de dret de defensa del territori, l’impacte sobre la biodiversitat i els hàbitats naturals; els perills que poden provocar, com el risc d’incendi, la pèrdua de la capacitat productiva dels sòls, el perill d’accidents de les persones practicants del vol a vela i parapent, entre d’altres.També es fa una consideració sobre les línies d’evacuació, que han de ser soterrades per evitar l’impacte mediambiental, com també les afectacions electromagnètiques derivades a la salut i la distància mínima de 150 metres amb els habitatges.

Des de l’Ajuntament d’Òdena es considera que cal estudiar un altre model energètic, considerant el territori. L’Ajuntament aposta per un model d’energia renovable de proximitat, amb projectes més petits, participatius i sostenibles, que respectin l’entorn i que suposin una oportunitat per les empreses del territori.

Darrera actualització: 12.08.2023 | 17:00