Ahir vam viure un acte profundament emotiu i colpidor en record d’Ana B.F.

Dimarts, 20 de maig de 2025 a les 00:00

En el primer aniversari del seu feminicidi, la comunitat odenenca ens vam reunir al Centre Cívic del Pla d’Òdena per acomiadar-nos de la nostra veïna a l’església Verge de la Pau amb un acte comunitari ple de respecte, silenci i estima. Va ser una trobada sincera, nascuda de la necessitat compartida de donar espai al dol, a la memòria i a la transformació del dolor en un gest d’amor i dignitat.

Des de l’11 d’abril, moltes persones han compartit records, paraules i dibuixos al mural de memòria obert, un espai que ha servit per expressar el dol, però també per mantenir viu el record de l’Ana. Aquest mural simbòlic va ser cremat durant l’acte, com a ritual de comiat, acompanyat de música i silenci, oferint així un gest col·lectiu de tancament i transformació.

 

L’acte es va estructurar en tres parts diferenciades. En primer lloc, es va fer una benvinguda i es va agrair profundament a totes les persones assistents, especialment a la família, per donar el permís i la confiança per dur a terme aquest espai de memòria compartida.

 

Tot seguit, el departament de Serveis Socials va llegir un comunicat d’agraïment a la família, al veïnat i a l’Ajuntament per fer possible aquest acte de reparació simbòlica. Es va compartir el significat d’aquesta trobada: un moment per acomiadar-nos, per deixar anar l’odi i el rancor, i obrir la porta a la transformació i l’acceptació.

 

Un dels moments més commovedors va ser quan la mare, el pare i els familiars de l’Ana van deixar anar tres globus blancs, símbol de l’alliberament del dolor i del desig de pau. El silenci es va convertir en el vehicle conductor d’aquesta cerimònia, farcit d’abraçades tendres i mirades sinceres. La força de la comunitat es va fer present en cada gest, en cada espelma que formava un gran cor al centre de la sala.

 

L’acompanyament musical va anar a càrrec de les Black Ladies, que van posar veu i ànima a aquest moment tan íntim.

 

La cloenda de l’acte ens va recordar que, quan vivim una absència tan profunda, és possible caminar cap a l’acceptació a través de la memòria i el suport mutu. Va ser un dia per abraçar-nos, per mirar-nos als ulls i dir-nos, sense paraules, que no estem sols.

 

Tot el procés va ser liderat per Ricard Diaz Mallofre, psicoterapeuta Clínic, expert en processos de final de vida i dol.

 

PROU VIOLÈNCIE SMASCLISTES. Línia d’atenció a les dones en situació de violència: 900 900 120

L’atenció telefònica de la línia 900900120 i de correu electrònic, 900900120@gencat.cat, és un servei gratuït i confidencial que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Aquest servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones.

 

Ana, et recordarem sempre.

 

Ni una menys.

Darrera actualització: 20.05.2025 | 16:45