Comunicat del pubillatge amb motiu de la inauguració de la galeria Odenenca

Dimarts, 27 d'abril de 2021 a les 00:00

Bona tarda a tothom,
com a pubillatge ens complau assistir a la Inauguració de l'Exposició de la 'Galeria Odenenca'. Una sala que donarà veu a moltes artistes del nostre municipi, passant per disciplines com la fotografia, la pintura o el grafisme. Així doncs, es convertirà en una finestra oberta per a totes aquelles persones a qui ens apassiona el món de la cultura i estem compromeses amb aquest.
Des de pubillatge, volem felicitar i agrair a les persones que han fet possible que el nostre poble compti amb aquest espai, ja que creiem que són iniciatives com aquesta les que donen vida i no deixen morir la nostra identitat com a municipi. La Comissió jove, la Gargantua Odenenca, els Konkatrons d'Òdena, la Gran Pagesada, les Crespelles, les Caramelles i un gran llistat de comissions, associacions o entitats són les que perfilen la nostra identitat i donen vida al poble, però també en les que les joves hi participem majoritàriament.
És una realitat que moltes de les tradicions catalanes estan en perill d'extinció. Aquest fet té diversos motius, però avui en volem destacar un: el paper que juguen les joves en el món cultural. Com a joves, sovint ens sentim excloses de les activitats culturals. No és que no ens deixin participar, però hi ha un sentiment generalitzat que no ens tenen en compte, i aquest sentiment sol derivar en frustració o impotència. Per aquest motiu volem aprofitar aquest espai per encoratjar a les joves a lluitar pel seu lloc al món cultural, però també per fer una crida als adults a què siguin conscients de la nostra realitat. S'ha de tenir en compte que, com sempre es diu, les joves som el futur. I el món cultural no és una excepció. Per això és important, no només deixar-nos un espai de participació, sinó també fomentar l'interès cultural en les noves generacions. Sobretot, tenint en compte l'ambient en què estan creixent, que és el món tecnològic, i les conseqüències que aquest té en la cultura. El públic s'ha d'educar, i hem d'educar a les més petites en el gust per la cultura, fomentant les seves ganes de participar d'aquest món màgic que ens ha reunit avui aquí.
Per assolir aquest canvi és important tenir en compte al públic juvenil, però també canviar la imatge que es té en general de les joves. Hi ha un estereotip construït que dóna per fet, d'entre altres coses, que no estem interessades a formar part d'actes com el d'avui, o actes culturals en general. I, no només això, sinó que sovint se'ns criminalitza. És essencial començar a escoltar a les joves per establir un espai de comunicació i participació on ens puguem trobar tots els públics. Per això, des de pubillatge, volem agrair que ens hagin convidat a la Inauguració, i que ens hagin donat veu.
Si hem remarcat la importància que té garantir la participació dels més petits és perquè, aquest fet, també és la causa de la crisi generacional que travessa actualment la tradició del pubillatge. Cada vegada, menys joves volen formar part del nostre món. I nosaltres no creiem que sigui casualitat, sinó causalitat. Generalment no es coneix aquesta tradició, i sovint es coneix equivocadament. Però nosaltres, davant d'aquesta situació, volem salvar aquesta tradició. I la volem salvar per diversos motius, però un d'ells és, justament, que el pubillatge és un dels altaveus més potents dels que disposem actualment les joves. Als comiats no només ens acomiadem, sinó que fem discursos parlant d'actualitat, com ara la realitat de les amenaces de la llengua catalana, el canvi climàtic o la necessitat del feminisme. És un espai on compartir cultura en l'àmbit local, ja que totes aprenem coses noves sobre els diferents pobles que en formen part, però també és un espai on expressar-nos.
És per això, que volem anunciar que el pubillatge odenenc ens comprometem a donar més visibilitat al nostre món a partir d'ara, i encoratgem a l'Ajuntament d'Òdena a continuar apostant per aquesta tradició. Tant pel pubillatge com per totes les tradicions catalanes de les quals gaudeix el nostre poble. Perquè, com hem dit, la nostra cultura ens dóna una identitat.
Quelcom que tenim en comú, que ens uneix i ens representa. I no podem permetre que aquesta es perdi. Com a molt, hem d'estar obertes a transformar-la amb el pas del temps per ser més fidels als canvis de la societat, però, de nou, per fer això, és essencial escoltar a les joves per conèixer aquests canvis.

Darrera actualització: 27.04.2021 | 11:44