Els infants d’Òdena reben els emissaris dels Reis Mags d’Orient i coneixen la patgessa Wutinah

Divendres, 3 de gener de 2020 a les 00:00

La patgessa encarna els valors de la la pau i la solidaritat i rep el nom amb què els sarraïns anomenaven Òdena fa més de mil anys

Enguany tres emissaris reials, els patges Jafsin i Fahem i la patgessa Wutinah van ser els encarregats de recollir la carta dels més menuts, els van recordar quins passos calien seguir d'aquí a la nit màgica del 5 de gener i els hi van explicar les novetats que s’hi esdevindran.

L’arribada dels emissaris reials Melcior, Gaspar i Baltasar per recollir la carta on els més petits hi escriuen la seva llista de regals i desitjos pel 2020 va estar carregada de novetats aquest any a Òdena.

Després que els patges Jafsin i Fahem recordessin als infants l’origen dels seus noms vinculats a l’entorn del poble odenenc i a la tradició catalana del Tió, els emissaris reials han presentat la festa de la Nit de Reis del proper 5 de gener i van donar pas als parlaments de presentació de l’esperada Wutinah, la patgessa de la pau i la solidaritat.

Jafsin va explicar als més petits que el seu nom significa “guix” i que amb ell vol recordar a petits i grans el gran cicle de la natura que es pot resseguir amb la formació de la Conca d’Òdena, que es va formar gràcies a llargs processos naturals de molts i molts anys, després que un antic mar diposités al seu fons gran quantitat d’aquest mineral tan singular.

Fahem va parlar de l’antiga tradició del Tió, un tronc que fa molts i molts anys la Nit de Nadal cagava llaminadures i que durant els dies següents cremava a la llar de foc escalfant les cases i convertint-se en “carbó”, nom que Fahem va adoptar en el seu idioma per recordar la tradició nadalenca.

Seguidament, Jafsin i Fahem van explicar que aquest any, per rebre els Reis Mags d’Orient caldrà portar preparat un fanalet que els assistents a la rebuda hauran d’encendre en veure venir a Ses Majestats, tot il·luminant-los el camí de la carretera de Can Macià. En segon lloc, van dir als més menuts que per rebre Melcior, Gaspar i Baltasar hauran de tenir les persianes de casa alçades, les habitacions ben endreçades, les joguines recollides i els llibres d’escola i els deures preparats per a la darrera revisió. I en tercer lloc els hi van recordar que al medalló que se'ls hi va entregar el dia 1 de gener hi hauran d’escriure el seu nom i tres desitjos de coses que ells mateixos voldrien millorar abans de l’arribada dels Reis Mags.

Finalment, en darrer lloc van donar pas a la nova figura de la Festa de Reis d’Òdena, la patgessa Wutinah, qui es va presentar com a la patgessa de la pau i la solidaritat, en record amb la història d’Òdena (W.T.N.H) i la convivència entre persones de totes les cultures, orígens i tradicions. I advocant a l’origen europeu de Melcior, l’asiàtic de Gaspar i l’africà d’en Baltasar, Wutinah va defensar la igualtat entre persones, el respecte entre uns i altres i seguidament, es va donar pas a la tradicional entrega de la carta als reis per part dels infants als emissaris dels Reis Mags.

Darrera actualització: 03.01.2020 | 11:04

Imatges

Patgessa Wutinah Patges reials Jafsin, Fahem i Wutinah