La Baronia d’Òdena torna a retre homenatge al llegat medieval del municipi

Dimarts, 30 de gener de 2024 a les 00:00

En el marc de Sant Sebastià, patró del municipi, Òdena va tornar a posar en valor part del seu patrimoni cultural i històric amb la 4a edició de la Baronia d'Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera.

Aquest diumenge 28 de gener, Òdena ha viscut una participada 4a edició de la Baronia, la fira dels castells i la terra de frontera; una cita coincidint amb Sant Sebastià, patró del municipi, on retre homenatge al llegat medieval d’Òdena.

Els carrers del nucli antic d’Òdena es van omplir d’artesania, producte de proximitat, mercat històric d’artesania i espectacles medievals de recreació històrica. El bon temps que va acompanyar tot el matí, va permetre fer gaudir als visitants d’una jornada cultural que comptava amb tres punts d’activitat: el nucli antic, el Centre Fraternal i Instructiu i el Castell d’Òdena.

Durant tot el matí, el joglar Guillem Jover va ser l’encarregat de posar a tothom en context històric i explicar les diferents històries de l’Òdena medieval, a través d’actuacions teatrals al nucli antic i als peus del castell d’Òdena. Per altra banda, Anoia Patrimoni també va oferir visites guiades al castell, en tres sessions molt participades. 

La mainada va poder gaudir de diferents activitats infantils, amb jocs medievals gegants, i el carrusel infantil, i tampoc hi va faltar el tradicional joc de cucanya.

Un dels aspectes claus de la Baronia és la gastronomia, amb l’esmorzar popular a la brasa, gràcies a la col·laboració de l’AAVV del carrer de la Guixera. Enguany l’esmorzar comptava amb pa amb tomàquet, botifarra crua, botifarra negra, cansalada a la brasa i copa de vi, tot productes de proximitat. Com a novetat, també hi va haver noves opcions d’esmorzar per a vegans, vegetarians i celíacs.

A la Baronia d’Òdena també es va poder veure una exposició dels vehicles que disposa l'ADF per a la prevenció i l'extinció dels incendis forestals al municipi.

Cultura popular amb sardanes, gegants i gegantons

Durant la Baronia d’Òdena es va celebrar el XIX Aplec de Sardanes d’Òdena, organitzat per l’Associació Cultural Colles Sardanistes d’Òdena. La plaça Major es va omplir de sardanistes que van puntejar al ritme de la Cobla Els Lluïsos i la Cobla Jovenívola de Sabadell.

Durant el matí, els carrers del nucli d’Òdena també van acollir les cercaviles tradicionals, amb els Capgrossos d’Òdena, portats per l’Associació de Cultura Popular d’Òdena, i els Gegants i capgrossos de Montbui, portats per Xaragall. 

L’Ajuntament fa un agraïment sincer a totes les entitats i persones implicades. La fira va ser produïda un any més per Mapamundi Produccions.

 

Darrera actualització: 30.01.2024 | 11:16