La Mancomunitat forma en igualtat nou centres de secundà ria de la Conca d’Òdena amb el projecte ‘Xarxa de Punts Lila’
EN EL MARC DEL PLA D’IGUALTAT DE GÈNERE 2023-2028 DE LA MANCOMUNITAT DE LA CONCA D’ÒDENA
En total ja s’han fet cinquanta accions per donar eines als centres per incorporar la perspectiva de gènere, com ara la creació de comissions d’Igualtat, formació al professorat o tallers de coeducació
La Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha impulsat durant aquest curs el projecte ‘Xarxa de Punts Lila’ que té per objectiu promoure la coeducació i prevenir les violències masclistes i LGTBIfòbiques als centres educatius de secundària dels municipis de la Conca d’Òdena. En total, ja s’ha realitzat cinquanta accions en nou centres de secundària.
Algunes de les accions que s’han realitzat són la creació de comissions d’igualtat, formades per alumnat i professorat. També s’han fet disset formacions, tallers i xerrades a les diferents aules i claustres, així com accions d’acompanyament, tant a l’alumnat com al professorat. Totes aquestes accions es fan amb l’objectiu de donar eines als equips dels centres educatius per abordar els casos de violència detectats a la comunitat educativa, proporcionar un espai segur i de suport per a l’alumnat, i promoure campanyes de sensibilització sobre igualtat, tant de gènere com d’altres eixos de desigualtat.
Per posar en marxa aquesta iniciativa, el curs 2022-2023 es va redactar un informe de diagnosi, basat en visites a onze centres educatius dels municipis de la Conca d’Òdena, reunions amb referents de coeducació i enquestes a professorat i alumnat per tenir una visió inicial de la situació i les necessitats dels centres educatius. Fruit d’aquesta diagnosi es va concloure que molts dels centres educatius ja estan duent accions per treballar la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i LGBTIfòbiques, però que la majoria de propostes són activitats concretes o en dates assenyalades. En general, les persones referents de coeducació van manifestar la necessitat de continuar formant als agents educatius per incorporar la perspectiva de gènere de manera més profunda i aplicada a la quotidianitat dels centres.
Els centres de secundària que han participat durant aquest curs al projecte són l’Escola Pia d’Igualada, l’Institut Milà i Fontanals, l’Institut Pere Vives Vich, l’Institut Badia i Margarit, l’Escola Anoia, l’Escola Municipal d’Art La Gaspar, l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí i l’Institut Escola Castell d’Òdena. Algunes de les experiències d’aquests centres s’expliquen en uns vídeos elaborats per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena que s’aniran penjant a la pàgina web: micod.cat.
La iniciativa està emmarcada en el Pla d’Igualtat de gènere de la MICOD i compta amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. El projecte està liderat per l’àrea d’igualtat de gènere de la Mancomunitat i es desplega coordinadament amb la cooperativa feminista Quatre cantonades, especialitzada en feminismes, prevenció i abordatge de violències masclistes i mirada feminista comunitària i interseccional.
El Pla d’Igualtat de Gènere de la MICOD
El tercer Pla d’Igualtat de Gènere 2023-2028 de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena es va presentar el passat mes de març i vol ser una eina per vetllar pels drets i dignitat de la ciutadania del territori i impulsar la igualtat entre persones, i posa la mirada en les cures i en els àmbits més feminitzats. Si bé els dos plans anteriors (elaborats el 2010 i el 2016) feien molt èmfasi en la transversalitat, en aquest tercer es posa el focus en altres àmbits on és molt important invertir en recursos.
El Pla recull 8 accions per impulsar i coordinar les polítiques de gènere, 15 accions per erradicar les violències masclistes i LGBTIfòbiques, 12 accions per impulsar els projectes coeducadors als centres educatius i visibilitzar la producció cultural de les dones i del col·lectiu LGTBI, 12 accions per promoure la implementació de polítiques d'igualtat de gènere en empreses i afavorir la participació política de les dones i del col·lectiu LGTBI, i 10 accions per implementar una política urbanística amb perspectiva de gènere i fomentar la pràctica d'esport en les dones per millorar la seva qualitat de vida.