L’Anoia registra 1.426 ERTO pel coronavirus, afectant 9.400 treballadors

Dimecres, 15 d'abril de 2020 a les 18:10

El 70% d’empreses de la Conca d’Òdena no obren en el primer dia de retorn a la feina

En la 28a roda de premsa conjunta amb els alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena, hi ha participat el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, atès que avui s’ha reprès l'activitat empresarial a la Conca d'Òdena. 
Segons dades de la mateixa UEA, del total d'empreses associades a l’entitat, n'han obert un 30%; per tant, la resta, el 70% no han obert. "Les raons són vàries, les que es van acollir a un ERTO encara no poden obrir, i també hi ha les que tenen clients tancats i, per tant, no tenen per a qui treballar. “D’altres empreses no han obert perquè s'han volgut preparar i esperar a la setmana següent. I d'altres no han obert per manca d'EPIs", ha explicat el president de l'associació empresarial anoienca. En aquest sentit, Domènech ha volgut denunciar que "per un cantó, es demana unes mesures de seguretat, però per l'altre no es proporciona el material necessari". La UEA ha aconseguit unes 15.000 mascaretes i les estan fent arribar a les empreses, però tot i això "reclamem la recepció d'aquest material", ha dit. 
Segons ha explicat Domènech, les empreses que avui han pogut obrir, ho han fet intentant mantenir les mesures de seguretat pertinents: "Tota la gent, treballadors i empresaris, som molt més conscients de la situació que tenim ara mateix i tothom intenta protegir-se". 
Domènech ha aprofitat la roda de premsa per dir que "no estem d'acord que si un treballador té el coronavirus es consideri accident laboral, fent responsable a l’empresa” i ha afegit que consideren el document de recomanacions del Ministeri "incomplet". També ha volgut destacar el greuge sobre la zona confinada: "des del dia 13 s'han anat resolent coses, la gent que treballava a fora de la zona i havia d'anar a treballar a fora ja tenen drets adquirits, però reclamem protegir drets laborals de gent que viu fora del perímetre confinat però treballa dins de la zona i no hi va poder accedir durant el confinament de la Conca", així com protegir "els autònoms que podien treballar i no tenen empara legal". "No entenem com les solucions arriben en comptagotes, ho considerem vergonyós", ha reblat. 
Domènech ha informat també que l'Anoia registra 1.426 ERTO per força major, que afecten 9.400 treballadors. D'una enquesta interna entre els associats es desprèn que un total de 139 empreses acumulen pèrdues de 14,7 milions d'euros.

Darrera actualització: 15.04.2020 | 18:11