Òdena acull la 14a Fira de la Vinyala
Més d'una desena d'expositors van formar-ne part.
La Vinyala o "el cargol de la vinya" és la varietat de cargol més apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l'Anoia, a més de ser una part important de la història i la cultura vinícola del territori. Viu a les vinyes i els marges de pedra seca de la zona, i és el protagonista indiscutible de la Fira de la Vinyala, celebrada el 5 d'octubre. L'edició d'enguany ha comptat amb una bona participació del públic i amb la implicació d'una quinzena de restaurants i cinc bodegues, a banda d'entitats que han fet tallers i activitats.
Promoguda per l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Òdena conjuntament amb la Confraria de la Vinyala i MapaMundi Produccions, La Vinyala és una proposta que barreja la gastronomia en format degustació amb artesania i oci. Tot a càrrec de restaurants acreditats i de la Confraria de la Vinyala. Segons la regidora de Cultura i Festes, Vanessa Garcia, és una proposta cultural que apropa a la ciutadania una part del llegat històric del poble alhora que ofereix una jornada de celebració i lleure.
Al llarg del matí hi va haver una Mostra Gastronòmica amb expositors a la plaça i un mercat amb productes relacionats amb el cargol com embotits, pans, bijuteria, ceràmica o cargols vius per emportar. També van tenir lloc un taller familiar de cuina i una cursa infantil, i a les 12.30 h es va fer la Festa de la Verema 2025, on els i les participants van tenir l'oportunitat de trepitjar raïm i tastar el most resultant del procés.
Abans de dinar les paelles de vinyales elaborades per la Confraria, es va fer l’entrega de premis a la millor recepta de vinyales, atorgats pel jurat. El restaurant guanyador d’aquesta edició va ser la Cafeteria Queralt. El guanyador de la votació popular va ser Casltells de Plats.
L'Ajuntament d'Òdena posa punt final a l'edició del 2025, que valora positivament com a proposta cultural i gastronòmica amb segell local. La Vinyala s'ha consolidat com a festa del cargol a la zona i forma part de la Ruta Europea del Cargol.