Òdena denuncia i condemna la intervenció militar russa sobre el territori ucraïnès

Dimarts, 8 de març de 2022 a les 07:30

El ple se suma a la declaració proposada per la Federació de Municipis de Catalunya

El ple de l’Ajuntament d’Òdena va aprovar la declaració institucional proposada per la Federació de Municipis de Catalunya que denuncia i condemna «la injustificada intervenció militar russa sobre el territori ucraïnès» «i la vulneració del Dret Internacional, així com dels acords de Minsk de 2014 i de la Carta de les Nacions Unides per part de la Federació Russa». «La guerra mai és la solució als conflictes. El diàleg regeix dia a dia la nostra forma de solucionar els conflictes i la construcció de la pau en les nostres vides i en les dels nostres pobles i ciutats», assegura el text.

«Els atacs deliberats contra persones i béns civils, i els atacs indiscriminats que maten i fereixen civils, constitueixen crims de guerra. La societat catalana i el municipalisme estem compromesos amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, com hem mostrat de forma reiterada en els anys. La diplomàcia ha de ser la via de resolució dels conflictes. És per això que exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa», continua. La declaració també exigeix el retrobament del «diàleg per a la construcció de pau. I en tant això no passa, que es respecti plenament el dret internacional humanitari, i que es permeti l'accés segur a l'assistència humanitària a totes les persones que ho necessiten».

El text també apel·la a «la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió» i se solidaritza «amb el poble ucraïnès davant d’aquest atac», «especialment amb la ciutadania d’origen ucraïnès que resideix en els nostres pobles i ciutats. Sense fomentar però l’odi cap els russos que també hi pugin viure en els mateixos, cercant sempre un espai públic tolerant de respecte i convivència».

Segons la declaració, «l’atac de les forces russes no té precedents, des de la II Guerra Mundial, en territori europeu, i comportarà conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, sobre Ucraïna, Europa i també a escala mundial, alhora que posa fi a anys d’esforços per trobar una solució pacífica al conflicte de la regió ucraïnesa de Donbas».

L’Ajuntament d’Òdena, amb la Federació de Municipis de Catalunya, se suma així a la declaració d’altres entitats municipalistes com la del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya en defensa de la pau.

Darrera actualització: 08.03.2022 | 07:43