Òdena organitza del 15 al 30 de novembre un ampli ventall d’activitats dins la programació del 25N

Dimarts, 16 de novembre de 2021 a les 00:00

En destaca el nou projecte “Poble segur” per conèixer els punts més insegurs del municipi

Des del 15 fins al 30 de novembre Òdena ha programat un ampli ventall d’activitats al municipi per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el 25N. El programa inclou tallers, cinema, la lectura d’un manifest, l’encesa d’espelmes, entre altres i en les que destaca la presentació del projecte “Poble segur”. 

La presentació del projecte “Poble segur” tindrà lloc el dimarts 16 de novembre, a les 7 de la tarda al Centre Fraternal Instructiu. En el transcurs de l’acte s’explicarà als odenencs i les odenenques en què consisteix aquesta iniciativa, emmarcada dins de la campanya de sensibilització, prevenció i eradicació de la violència de gènere. Lligat amb aquesta presentació, el dimecres 24 de novembre es farà una sortida exploratòria pel nucli antic per detectar els punts del poble que poden provocar inseguretat i/o por. El lloc de sortida serà a la plaça Major a les 7 de la tarda.

Aquest projecte pretén reflexionar sobre la relació entre el disseny dels pobles i la violència de gènere, sensibilitzar a la població sobre un problema social tan greu com és la violència contra les dones fent partícip i protagonista la ciutadania en les acciones impulsades des de l’Ajuntament en matèria d’igualtat de gènere.  

L’Ajuntament anima a la participació ciutadana, ja que la manera que està construït el poble afecta a la vida quotidiana. Aquest projecte es portarà a terme transversalment amb l’àrea d’Urbanisme.

Una altra de les activitats d’aquestes jornades reivindicatives serà la lectura del manifest amb motiu del 25N i l’encesa d’espelmes, que es farà el dijous 25 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda a la terrassa de la biblioteca l’Atzavara. Tot seguit, la Sala d’Actes d’aquest equipament acollirà el “Taller booklife: parlem d’igualtat de gènere i violència contra les dones”, a càrrec de Laura García. Els llibres ajuden a entendre i analitzar diferents situacions i conflictes del dia a dia en qüestions d’igualtat i violència de gènere.

A més d’aquestes propostes, per al dimarts 23 de novembre, a les 7 de la tarda al Teatre Centre Unió Agrícola, s’ha programat la performance artística “La femme dans sa toilette”. És un espectacle dirigit a joves, adults i grans en què, a través de la dansa contemporània i el teatre físic, s’exploren i aborden unes possibles relacions de parella lliures de violència de gènere i igualitàries. Un cop finalitzi la representació, hi haurà un refrigeri. Aquesta activitat compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Un calendari ple d’activitats

El divendres 19 i el dilluns 22 de novembre, s’organitzaran uns tallers per dissenyar i pintar pancartes amb motiu del 25N, adreçats als infants, joves i adults. Ambdós es faran a 2/4 de 6 de la tarda, el primer al Centre Cívic del Pla d’Òdena i el segon, a la plaça Major.

El cinema també tindrà cabuda en aquesta programació. El divendres 26 de novembre, a les 7 de la tarda a la biblioteca l’Atzavara, es projectarà el curtmetratge “El orden de las cosas”. Tot seguit, se’n farà una anàlisi, a càrrec de les psicòlogues Pia Castell i Paula Guarro.

Del 15 al 19 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda en diferents espais de trobada del jovent del poble, es farà l’activitat “A peu de carrer 25N”. I la programació per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere es tancarà el dimarts 30 de novembre, a les 6 de la tarda a la biblioteca l’Atzavara, amb una sessió de contes amb el títol “Contes que treuen la llana del clatell”, a càrrec de Mònica Torra. S’explicaran relats que trenquen amb els valors sexistes que presenten els contes tradicionals de tota la vida, amb una mirada de gènere i una perspectiva feminista.

Propostes comunes als ajuntaments de la MICOD

A més de totes les propostes esmentades, des de les regidories d’igualtat dels ajuntaments de la Conca d’Òdena i des de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena (MICOD) s’impulsen diferents activitats per visibilitzar la commemoració del 25N. En aquest sentit, del 17 al 30 de novembre, es presentarà la campanya de prevenció de les violències masclistes en diferents punts del municipi: la plaça Mestre Vila Vell, el Centre Cívic del Pla d’Òdena i la Caseta de cal Maco.

I del 17 al 28 d’aquest mes, als balcons dels diferents ajuntaments de la mancomunitat es penjarà la pancarta contra la violència masclista i s’il·luminarà de color lila la façana. A les biblioteques de les diferents localitats també es podrà veure una exposició bibliogràfica sobre la violència masclista i les xarxes socials d’aquests centres seran punt d’interès #25N virtual. A més d’aquestes accions, s’anima la ciutadania a penjar un detall lila a la finestra o al balcó de casa.

La programació amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere s’organitza des de les àrees d’Igualtat, Serveis a les Persones i Joventut de l’Ajuntament, la Biblioteca l’Atzavara i l’Àrea d’Igualtat de Gènere de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.

Darrera actualització: 16.11.2021 | 07:37