Presentació de l´arxiu de la memòria oral d´Òdena amb un saló de sessions emocionat i ple de gom a gom

Dimarts, 27 d'abril de 2010 a les 00:00

Aquest passat diumenge 25 d´abril s´ha realitzat la Presentació de l´Arxiu de la Memòria Oral d´Òdena al saló de sessions d´Òdena, que s´omplí de gom a gom. L´acte començà a les 11 del matí i l´encetà l´alcalde d´Òdena Francisco Guisado dient que es tracta d´un projecte municipal obert, amb el qual s´aconsegueix la cohesió del passat amb el present i el futur. Seguidament Xavier Pérez parlà del vídeo que es passà i el definí com un tastet de la feina feta fins el moment aconseguit amb 15 testimonis que viuen al municipi odenenc: Teresa Casals, Josep Domènech, Joan Ribera, Jaume Cañellas, Marina Torrents, Cinto Cuadras, Antoni Planell, Elena Segura, Josep Tardà, Àngela Servitge, Pedro Santano, Sotero Clavero, Pascual Corella, Dominga Albi i en Ramon Vila. Molts d´ells assistiren en aquest acte. També hi van ser els regidors Anna M. Garcia, José Emilio Ortega, Andrés Aguilera i Jaume Xaus.


El vídeo que es mostrà despertà l´interès i emoció a tot el públic present, recordant aquells fets de la vida quotidiana que explicaven aquest col.lectiu format per persones d´entre 65 i 91 anys.
En representació de l´empresa Diagnosi Cultural Consulting l´historiador Xavier Pérez, marcà els 3 objectius del projecte: la pròpia memòria històrica, l´arxiu de memòria oral i la recerca d´interès local. Destacà la recerca com a eina fonamental per haver fet possible l´estudi d´aquesta història. Les 15 persones (moltes nascudes a Òdena, altres de fora del municipi i fins i tot també alguna de fora de Catalunya) han fet possible conèixer de primera mà com es vivia a Òdena en el segle XX, al castell del turó, en les pròpies cases situades allà, fets de la vida quotidiana, de la Guerra Civil, com vivien i quins records tenien de la infància i joventut dels anys 30 i 40, el temps d´esbarjo, les feines, com es festejava... aquests són aspectes que es recullen en aquest tastet en forma de vídeo. El mateix alcalde rescatà paraules d´un dels testimonis per cloure l´acte tot dient “avui Òdena seria més rica si no s´hagués perdut el què hi havia en el turó”.
El mateix Pérez va recordar que en el total del material recollit les intervencions de cadascun dels testimonis és d´1 hora i cadascun d´ells és un centre de gravetat diferent a la resta. Va definir de molt bona la feina que han aportat aquest grup de persones protagonista d´aquest recull d´informació. Tanmateix assenyalà que espera que aquest recull serveixi per a iniciar treballs de recerca.

Darrera actualització: 27.02.2019 | 15:41

Enllaços

Imatges