S'edita el llibre “Gran Premi Ciclista d’Òdena, del blanc i negre al color”

Dimarts, 7 de maig de 2019 a les 15:00

Dissabte a les 19 h a la Biblioteca Municipal L'Atzavara serà la presentació

Enguany se celebra la 70 edició de la popular cursa ciclista

Amb motiu de la 70 edició del Gran Premi Ciclista d'Òdena que se celebra aquest any, l'Ajuntament ha editat el llibre “Gran Premi Ciclista d'Òdena, del blanc i negre al color” de Josep-Vicenç Mestre i Casanova, una publicació que recull la història d'aquesta cursa amb imatges i anècdotes de tots aquests anys.

Per a l'ocasió, l'Ajuntament ha organitzat la presentació del llibre en un acte obert per a tothom que tindrà lloc aquest dissabte 11 de maig a la Biblioteca municipal l'Atzavara (C/Guixera, 8). L'autor presentarà l'obra i en acabar signarà llibres. S'espera per a l'ocasió l'assistència de moltes persones aficionades i professionals d'aquest esport que durant tants anys han format part de la història d'aquesta cursa.

Josep-Vicenç Meste Casanova, autor del llibre, no fa un únic relat de la història d'una carrera ciclista ja clàssica al calendari català, els seus recorreguts i etapes, vencedors, classificacions o un mer recull d'anècdotes dels seus protagonistes. També va més enllà de la inevitable nostàlgia que hi està volgudament present. És un pretext per a fer la radiografia d'un poble de Catalunya que des dels anys cinquanta va passar d'unes fotografies de vida que ens imaginem en blanc i negre fins l'actualitat, en plena era de les navegacions digitals.

La Primera Cursa Ciclista organitzada a Òdena i de la qual tenim constància es va disputar el 24 d'agost de 1921. Es van córrer dues voltes al circuit Òdena-Igualada. El 20 de gener de 1950 es disputà la Cursa Fira d'Òdena, organitzada per un grup d'aficionats locals que constituïren la “Peña Ciclista Ntra. Sra. del Carmen”. Dinou corredors van cobrir tres voltes -33 km- al circuit Òdena-Igualada-Òdena. Va resultar guanyador Josep M. Gómez, seguit de Josep Alcaraz i Pedro Bosch. Aquesta carrera fou el veritable preàmbul i la gran prova de foc perquè aquell grup d'entusiastes del ciclisme organitzessin mesos després la primera edició del Gran Premi Ciclista d'Òdena.

El 30 d'abril de 1950 es va organitzar la primera edició del Gran Premi Ciclista d'Òdena. Ha estat una cursa ciclista reservada sempre a corredors aficionats, joves promeses o juvenils que de forma ininterrompuda s'ha portat a terme fins l'actualitat i que ens ha ofert jornades d'autèntic bon ciclisme.

 

Va començar amb prudència, sense gaire recursos i a priori sense massa perspectives de convertir-se en un gran esdeveniment esportiu nacional. Era una petita cursa organitzada per la Festa Major a càrrec de voluntariosos veïns aficionats a l'esport de les dues rodes d'un poble de la Catalunya interior.

 

El Gran Premi Ciclista d'Òdena és  una de les proves clàssiques amateurs més antigues de Catalunya i d'Espanya i ha viscut edicions certament notables. Tot i que la major part d'anys s'ha portat a terme en una única jornada, també s'han viscut edicions amb 2, 3, 4, 5, 6 i 8 etapes; també ha recorregut en la mateixa edició diverses províncies catalanes i d'Aragó en un total de 9 etapes (any 1965). L'any 1961 fou preàmbul de la “Vuelta Ciclista a España” i han estat meta d'arribada dels corredors des de poblacions petites fins a capitals de comarca: Barcelona, Cervera, Igualada, Binèfar, Capellades, Calaf, Santa Coloma de Queralt, Roda de Berà, L'Hospitalet de l'Infant, Gandesa, Fraga, Solsona, Taradell, Sabadell, Moià, Gelida, Manresa, Lleida.

Darrera actualització: 14.05.2019 | 18:34