Comunicat de l'Ajuntament d'Òdena sobre les mesures de confinament del COVID-19

Divendres, 13 de març de 2020 a les 13:26

Atesa la situació creada per l'evolució del COVID-19, l'Ajuntament d'Òdena informa a totes les persones de les zones afectades pel confinament que, tal i com va informar la Generalitat de Catalunya la passada nit de dijous, la mesura ja s'aplica i es mantindrà fins a nou avís. En aquest sentit, des de les 0:00h del 13 de març no es pot sortir del perímetre de confinament, que inclou Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida i Òdena.

El confinament és per a tota la zona citada i es recomana a la ciutadania romandre als seus domicilis. En aquest sentit, es demana que els veïns i veïnes de les zones afectades no surtin al carrer a menys que sigui per extrema necessitat. Es permet sortir a comprar menjar, anar a la farmàcia o anar a rebre atenció sanitària només quan sigui estrictament imprescindible.

De la mateixa manera, el contacte amb altres persones s'ha de limitar per intentar frenar la propagació del virus. Les visites a familiars, amics o veïns no són recomanables, així com dur les criatures al parc, anar a bars o restaurants o quedar amb gent a la via pública. En cas de visita a familiars dependents, es pot visitar per garantir l'atenció i respectant les mesures de prevenció i d’higiene indicades pel Departament de Salut. Igualment, es poden treure a passejar les mascotes mantenint sempre les distàncies i mesures de protecció i seguretat.

En cas de tenir una cita mèdica o una cita per rehabilitació si no és urgent o imprescindible es recomana post posar-la. Si la visita és urgent i inajornable i fora de la zona, es donarà autorització per atendre-hi. Si s'està ingressat i es dona l'alta a un pacient de fora, podrà sortir del municipi.

El transport públic urbà i interurbà està inhabilitat. De la mateixa manera, els equipaments municipals no sanitaris de titularitat pública es troben tancats fins a nou avís.

El CECAT coordina les autoritzacions d'entrada i sortida d'empreses de serveis essencials -seguretat, aigua, electricitat, combustible, alimentació, etc.-. En aquest sentit, es garanteix també el subministrament de paper moneda, la recollida de brossa, els subministraments a supermercats i comerços d’alimentació i primeres necessitats. Per subministrar aliments i productes, els proveïdors hauran d'apropar-se als punts d'accés de mercaderies (N-II / C-37 pk 68.9: rotonda C-15 / C-37 / N-II - A-2 pk 549,9; accés i sortides B-222).

Els professionals dels serveis d'emergències són les úniques persones autoritzades a sortir del confinament. Així mateix, tant els Mossos d'Esquadra com els Bombers i el personal del SEM podran entrar i sortir de la zona. També hi podran accedir els transportistes que abasteixen les necessitats bàsiques i seguint els protocols de prevenció establerts. La mesura es mantindrà de manera indefinida fins a nou avís.

Pel que fa a professionals sanitaris de fora de la zona, els Mossos d'Esquadra identifiquen els treballadors de l'Hospital i Salut que provenen d'altres àrees al punt A-2 pk 554. Els treballadors de centres de menors, residències, centres de dia etc. de fora de la Conca també han d'accedir en aquest punt. A aquest mateix lloc s'han de dirigir els treballadors de serveis essencials municipals que són de fora de la zona.

Les persones que tinguin una citació judicial de fora de la zona podran sortir. Els permisos penitenciaris de cap de setmana també estan autoritzats. Les persones que tenen cita per fer tràmits de renovació d'asil immigració han de posposar-la.

El moviment de professionals de mitjans de comunicació no està autoritzat.

Recomanacions:

  • Els símptomes més comuns del coronavirus són lleus, poden semblar els d'una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d'aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.
  • Si es nota algun dels símptomes principals, s’ha de trucar al 061 o al CAP de la zona i seguir les instruccions que proporcioni el personal d’atenció sanitària.
  • S'ha d'estar atent a la gent més vulnerable, com la gent gran i les criatures, i pensar a cobrir les necessitats més bàsiques. Tenir una agenda de contactes bàsica i d'emergència és bàsic. Cal extremar les mesures d'higiene dins de casa, com ara rentar-se les mans amb freqüència amb sabó, netejar superfícies i objectes que es toquen sovint. També cal minimitzar els contactes de risc: mantenir-se a un metre de distància, no fer petons ni encaixades de mans, tapar-se amb un mocador o amb la part interior del colze a la boca en esternudar o tossir.
Darrera actualització: 25.09.2020 | 11:45