Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena exigeixen que es garanteixen els drets laborals dels afectats pel confinament

Dissabte, 21 de març de 2020 a les 17:00

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena demanen celeritat i responsabilitat a l’administració de la Generalitat i de l’Estat per protegir els drets laborals de les persones confinades que treballen fora del territori. 

En la compareixença diària que fan cada migdia els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, Marc Castells, alcalde d’Igualada, ha tornat a fer una crida al departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per resoldre la situació de les persones confinades que no poden accedir al seu lloc de treball.

Actualment, a la zona confinada, els treballadors que han donat positiu per coronavirus o que estan aïllament per haver tingut contacte amb un positiu, tenen protegits els seus drets laborals via contingències per accident de treball. Ara bé, tots aquells treballadors que no han estat diagnosticats ni aïllats però que són residents a la Conca d’Òdena i treballen fora de la zona confinada i que, per tant, no poden accedir al seu lloc de treball, es troben desprotegits, sense resposta a la seva situació.

Segons Castells, és el cas més comú i el que pateix més gent, i per això els alcaldes i alcaldesses de la zona “exigim respostes immediates a problemes que fa més d’una setmana que haurien d’estar resolts. Exigim responsabilitat i celeritat a les administracions de la Generalitat i l’Estat perquè es posin d’acord per garantir els drets d’aquestes persones”. Els municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, es troben sota confinament territorial des de la nit de dijous 12 de març.

En el mateix sentit, l’alcalde d’Igualada ha demanat a les administracions que en la manera de solucionar aquesta greu des-protecció laboral, es trobi un circuit que eviti el col·lapse dels Centres d’Atenció Primària que, com ha afirmat “ara s’han de dedicar únicament a resoldre els problemes mèdics de la nostra població.

Per altra banda, l’alcalde d’Igualada, ha volgut informar de les últimes mesures logístiques preses per encarar aquest greu episodi sanitari a la Conca d’Òdena “amb la voluntat inequívoca d’aplicar la màxima transparència i donar tota la informació als ciutadans”, segons ha afirmat. En primer lloc, al voltant del CAP Anoia, ahir s’hi van fer dues actuacions: es va habilitar un espai de descans pels serveis assistencials que començaran a fer torns de 24 hores i es va habilitar un dispositiu per atendre les urgències de baixa complexitat davant l’estació de ferrocarrils. Aquest dispositiu, operat com a punt d’atenció sanitària del SEM, s’entén com una extensió més del CAP Anoia i té com a objectiu convertir-se en un espai més de consulta accessible a peu de carrer, atendre casos de baixa complexitat, donar una millor atenció, i alhora rebaixar la saturació de l’Hospital d’Igualada.

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han enviat un missatge reiterant que tant al territori com a Catalunya la situació continua sent molt greu. És per això que han insistint en continuar complint i reforçant les mesures d’autoprotecció: rentat i higiene de mans, distanciament social, distància de seguretat i el màxim aïllament domiciliari possible.

Darrera actualització: 25.09.2020 | 11:32