La Conca planteja un pla de xoc per mitigar els efectes econòmics del confinament

Diumenge, 15 de març de 2020 a les 14:00

Els alcaldes de la conca acompanyats de la consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón i el president de la Unió Empresarial de l’Anoia han comparegut davant els mitjans per comunicar  les afectacions econòmiques del confinament.

L’alcalde Marc Castells assegura que aquest confinament té i tindrà una afectació molt important en el teixit productiu de la conca sobretot derivades de la limitació de la movilitat i cal “preveure com les resolem”.

L’alcalde d’Igualada ha fet una radiografia de la Conca on ha dit hi ha 20.000 treballadors, “és un dels clúster industrials més potents de Catalunya, que representa un 28% del PIB, i des d’on es proporcionen cadenes de valors i subministraments a Catalunya i Europa”.

Les primeres prospectives “intuïtives” ha remarcat Castells, sobre les afectacions que aquest confinament pot tenir al territori és que durant els pròxims dies es pugui donar “un allau d’ERTES que en les pròximes setmanes podrien traduir-se en un 50% d’atur a la comarca”.

Com a mesures per mitigar aquest impacte directe en treballadors i petites empreses, s’ha creat un consell estratègic amb experts i regidors de promoció econòmica, assessors i agents socioeconòmics, que treballen per oferir un pla de xoc amb mesures concretes que incorporin els  autònoms i les petites empreses.

Una de les primeres mesures és encarregar algunes tasques de manteniment i fins i tot de subministrament alimentari a productors i empreses locals.

La consellera Àngels Chacón, ha començat la seva intervenció destacat l’esforç de coordinació entre els quatre ajuntaments de la conca. Malgrat que ha prioritzat la salut de les persones per sobre de tot, ha insistit en la necessitat de cercar estratègies i accions que mitiguin l’impacte d’aquest confinament en els llocs de treball, autònoms i empreses. 

Chacón assegura que la conca és un territori altament industrial, però també amb una alta capacitat d’adaptació. Per això la mesura més important que han anunciat aquest matí és la creació d’un Check point, un punt de trobada, que garanteixi la lliure circulació de mercaderies sense risc per a la població ni per als treballadors que hi intervinguin.

Sobre el confinament de la conca, Marc Castells ha confirmat que es mantindrà mentre no hi hagi una ordre que ho revoqui.

I sobre els tràmits oficials, Castells ha recordat que “les administracions també estan en un estat d’excepció així que s’aturen tots els terminis per fer tràmits i gestions, flexibilitzant tots aquests processos. Estem estudiant el què comporta el Reial Decret aprovat ahir pel govern central. L’equip de juristes està estudiant com hem d’actuar”.

Darrera actualització: 25.09.2020 | 11:39