La salut de les dones, al centre d’una vintena d’actes a la Conca d’Òdena amb motiu del 28 de maig

Dimarts, 24 de maig de 2022 a les 13:00

La salut de les dones, al centre d’una vintena d’actes a la Conca d’Òdena amb motiu del 28 de maig

El 28 de maig, Dia Internacional d’acció per la salut de les dones, és una bona oportunitat per posar de manifest el biaix de gènere que hi ha en l’atenció a la salut. Molts estudis demostren que les dones reben menys atenció per part dels professionals, són menys escoltades i reben menys explicacions sobre la seva salut. El fet que tradicionalment s’hagin fet estudis mèdics sobre cossos d’homes fa que, per exemple, els infarts en les dones es diagnostiquin tard, que se'ls administrin psicofàrmacs que tenen efectes secundaris diferents o que estiguin més medicalitzades perquè s’atribueixen a problemes de salut mental i emocional les conseqüències de la càrrega de gènere que sustenten les dones de manera invisible i sense acompanyament.
És per això que, des de fa força anys, les regidories d’igualtat dels set municipis de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena promouen conjuntament tot un seguit d’activitats per reflexionar sobre aquestes qüestions i per fer una mirada a la salut de les dones des d’una perspectiva de gènere. Enguany són més d’una vintena d’actes que tindran lloc a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí, des de caminades saludables fins a tallers, xerrades i projeccions cinematogràfiques.
Al Centre Cívic Nord d’Igualada es fa una sessió de cinema kurd sobre la revolució feminista de les dones de Rojava aquest dimecres 25 de maig. El dilluns dia 30, també al Centre Cívic Nord, es farà una xerrada per trencar tabús sobre la incontinència urinària i fecal organitzada pel Consorci Sanitari de l’Anoia amb la col·laboració d’ASIA i l’Ajuntament d’Igualada, i l’endemà dimarts la taula rodona “Posem l’atenció en la salut de les dones” a l’Ateneu igualadí. El dijous 2 de juny, a la seu de Càritas Anoia-Segarra, es farà el taller per a dones “Malestars de gènere”, i els dies 8 i 9 de juny es faran xerrades per visibilitzar la violència de gènere i per parlar de sexualitat en família, a l’Ateneu i al Centre Cívic Nord respectivament. També a Igualada es projectarà el documental “Red Cunt: reconsidering periods” per trencar amb els tabús al voltant de la menstruació.
 A Vilanova del Camí es fa una caminada saludable aquest dilluns 23 de maig, una excursió al Parc Fluvial dimecres al matí, una xerrada sobre activitat física en les dones divendres al matí i, a la tarda, un taller de risoteràpia al Casal del a Gent Gran.
El dilluns dia 30 de maig a la Llar d’Infants Avió de Paper d’Òdena es farà la xerrada-taller per a famílies “Com posar límits i no morir en l’intent” a càrrec de la mestra i psicopedagoga Imma Burgarolas.
A Castellolí i a Jorba el proper dilluns 30 de maig es farà una xerrada sobre alimentació i hàbits saludables en la dona, una xerrada que es repetirà el 7 de juny a Igualada i el dia 8 a Vilanova del Camí i a La Pobla de Claramunt. També a Jorba i Castellolí es farà l’obra de teatre al carrer “Dones en tota regla” de la Companyia La Remeiera. A més, a Jorba es farà la xerrada informativa per a dones “Activitats preventives ginecològiques” el dijous 2 de juny al Centre de Dia.
També dins el cicle d’actes amb motiu del 28 de maig, les dones embarassades poden participar a les caminades saludables específiques per a dones a partir de les 18 setmanes de gestació que tindran lloc fins el dia 23 de juny. D’altra banda, les dones joves poden demanar assessorament el primer i tercer dimarts de cada mes a partir del 7 de juny a la Tarda Jove sobre salut sexual, afectiva i reproductiva al Centre Cívic Nord d’Igualada.
Finalment, s’ofereixen xerrades informatives sobre el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) al personal dels departaments de Sanitat i Salut Pública, Cooperació i Joventut dels municipis de la Conca d’Òdena.
Tots aquests actes són gratuïts i estan coordinats per l’àrea d’Igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Dones, la Diputació de Barcelona i el Pacte d’Estat contra la violència de gènere del Ministeri d’Igualtat. Es pot consultar l’agenda completa i els horaris al web www.micod.cat
L’agenda també es pot trobar impresa en equipaments municipals i a centres sanitaris de la Conca com els CAP o Hospital Universitari d’Igualada.
Darrera actualització: 24.05.2022 | 13:14