Òdena ofereix un nou curs d’alfabetització en català per a persones migrants

Dimecres, 2 de de març de 2022 a les 10:00

Hi participen 17 persones originàries del Marroc, Colòmbia, Senegal, Rússia i el Pakistan

L’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament d’Òdena i l’Àrea de ciutadania i convivència del Consell Comarcal de l’Anoia han impulsat un projecte per oferir un curs d’alfabetització en català al col·lectiu de persones migrants residents al municipi d’Òdena i que no coneixen la llengua catalana. El curs gratuït va començar l’1 de març i tindrà una duració de 45 hores al llarg de tres mesos, fins el 25 de maig, els dimarts i els dijous de 9.30 a 11.30 h. El formador és Ivan Grados de la Fundació Sociocultural ATLAS. Els alumnes que segueixin el formació rebran un certificat d’assistència que els acreditarà les hores de formació.

El curs d’alfabetització en català pretén facilitar que les persones migrants assoleixin coneixements bàsics, tant en comprensió i expressió del català parlat, com l’aprenentatge de la lecto-escriptura. També adquiriran habilitats de comunicació i relació en llengua catalana, treballant l’alfabetització a través de temes que els aportin coneixements i recursos útils per facilitar el seu dia a dia. Aquests coneixements bàsics permetran a l’alumnat expandir les seves relacions amb la comunitat i els facilitara la incorporació al mercat laboral. La formació promou, també, el coneixement de la cultura catalana, les festes, les tradicions i l’intercanvi d’aspectes culturals entre aquesta cultura i la dels participants.

El perfil de les persones interessades és divers tant en la procedència com en el nivell d’estudis en el seu país, i en l’edat. Aquest trimestre hi participaran persones originàries del Marroc, de Colòmbia, del Senegal, de Rússia i del Pakistan. S’han rebut un total de 17 inscripcions, de les quals 5 són nois menors migrants no acompanyats residents al Centre d’acollida de Ca n’Aguilera de les Rovires i 5 persones més que estan empadronades al barri de Santa Olga del nucli d’Òdena. Les inscripcions rebudes fora de termini s’han incorporat a una llista d’espera, per si hi hagués alguna baixa del curs actual o per tenir-los en compte per a les properes.

Els tres anteriors cursos de formació d’alfabetització al municipi van tenir força èxit de participació i d’aprenentatge. El col·lectiu de dones d’origen marroquí que en varen formar part, per exemple, van valorar molt positivament aquesta iniciativa perquè els ha permès una major integració i participació en la societat.

Fins ara els cursos s’havien fet al nucli d’Òdena, però aquest nou curs es fa al Centre cívic del Pla, amb la intenció d’apropar aquest servei al veïnatge de tots els barris que formen el Pla d’Òdena, i així facilitar la seva participació. Des de la Regidoria d’Igualtat s’ha fet arribar a totes les persones migrants empadronades a aquest nucli una carta personalitzada en què se’ls dona a conèixer el curs i se’ls convida a participar, i s’ha treballat de manera transversal amb les professionals de l’Àrea de Serveis Socials i la dinamitzadora cívica per a l’emancipació juvenil per assegurar-se que la informació arribés a tots els interessats.

Darrera actualització: 02.03.2022 | 10:04