Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena demanen clarificacions sobre la situació de confinament

Diumenge, 29 de març de 2020 a les 15:50

Després de l’anunci del Govern de l’Estat sobre les noves mesures, els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena exigeixen claredat sobre el confinament del territori.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells ha explicat que experts i ajuntaments treballen conjuntament per fer front a l’escenari de triple crisi en què es troba el territori: crisi sanitària, econòmica i laboral.

Els ajuntaments garanteixen el funcionament normal dels serveis essencials per atendre la població més vulnerable.

Després de les noves mesures de confinament anunciades ahir pel President del govern espanyol, Pedro Sánchez, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha declarat avui en roda de premsa que des dels consistoris dels municipis de la zona confinada “exigim més claredat sobre què impliquen aquestes mesures, atesa la situació excepcional de la Conca”. Castells ha explicat que la Conca s’ha trobat fins ara en un confinament perimetral en fase 1 i que ahir l’Estat va decretar una fase 2. En aquest sentit l’alcalde ha afirmat que “agrairíem una clarificació del nostre estat”. De moment, però, l’alcalde d’Igualada ha explicat que el confinament perimetral es mantindrà fins a nova ordre i alhora s’ampliarà el confinament en fase 2.

Per altra banda, l’alcalde d’Igualada ha explicat que la zona confinada es troba en un escenari de tres crisis. Primer, l’emergència sanitària causada pel brot de la pandèmia a la capital de l’Anoia. Segon, la crisi laboral causada pel confinament de la Conca d’Òdena, que ha causat que molts treballadors i treballadores no puguin accedir al seu lloc de treball. Tercer, un escenari de crisi econòmica que el greu episodi sanitari ha causat a empreses i autònoms.

Pel que fa a la crisi d’emergència sanitària, Castells ha reiterat la petició de testos ràpids per diagnosticar la població de la Conca i poder fer una cartografia dels contagis a la zona. El batlle ha afirmat que es tracta d’una mesura que “és possible, s’ha de fer i l’exigim, atesa l’excepcionalitat de la nostra situació”.

Pel que fa a la crisi laboral, des dels consistoris de la zona confinada s’està estudiant la possibilitat de prendre mesures concretes per exigir als governs que es resolgui la situació de la gent que no pot accedir al seu lloc de treball a causa del confinament i no pot justificar-ho. Castells ha demanat una proposta de solució bidireccional: tant pels residents a la Conca que no poden sortir als seus llocs de treball fora del territori com per la gent de fora de la zona confinada que té el centre de treball a dins el perímetre.

Finalment, en relació a l’escenari de crisi econòmica, Marc Castells ha afirmat que les mesures anunciades per l’Estat en aquest àmbit són “insuficients i poc ambicioses per salvar els nostres autònoms i PIMES, de les quals depenen moltes famílies”.

L’alcalde també ha notificat la resolució d’una “especialment inoportuna” avaria telefònica que afectava 266 abonats de la ciutat i s’ha pogut resoldre gràcies a les gestions del conseller Puigneró, a qui ha enviat un agraïment.

Pel que fa al confinament de la Conca d’Òdena, segons la Policia Local aquest s’està respectant per gran part de la població i aquest cap de setmana s’han registrat molt poques incidències. Per aquest motiu, l’alcalde d’Igualada ha enviat, de nou, un agraïment a la ciutadania per respectar les mesures i ha recordat que l’única manera de combatre el contagi és el confinament total i l’aïllament social. En aquest sentit, Castells ha comentat que “entrem en una setmana clau i malgrat la duresa del confinament, insistim a demanar que ningú surti de casa”.

Finalment, l’alcalde d’Igualada ha agraït a la Creu Roja l’ajuda que està prestant a la Conca d’Òdena durant aquest greu episodi, afirmant que “mai ho oblidarem”.

Per la seva banda, Enric Morist, coordinador de la Creu Roja Catalunya, ha fet una actualització dels serveis que estan prestant als municipis confinats.

En primer lloc, Morist ha explicat que els centres de distribució d’aliments funcionen amb normalitat als quatre municipis. Segons ha explicat el coordinador de la Creu Roja, en aquests centres s’ha notat un petit increment de la demanda relacionat amb l’angoixa derivada de la situació d’emergència i la gent que ha patit ERTES, així com la situació de la gent que normalment treballa en l’anomenada “economia submergia”, que ha vist anul·lats els seus ingressos. Segons Morist, és una situació que estava prevista i ha enviat un missatge de tranquil·litat a la ciutadania assegurant que “l’abastiment d’aliments per a persones vulnerables a la zona confinada estarà sempre garantit i prendrem les mesures necessàries perquè així sigui”.

En segon lloc, s’ha informat que les targetes menjador destinades a alumnes amb beca menjador ja han estat distribuïdes per part dels ajuntaments i el Consell Comarcal. Morist ha demanat a les famílies que no tirin aquestes targetes, ja que s’aniran recarregant els imports a mesura que es vagi prorrogant el confinament.

Pel que fa a les visites als domicilis, Morist també ha assegurat que s’estan fent amb normalitat en el marc de les restriccions adoptades per l’emergència sanitària. Els serveis socials realitzen les visites, Creu Roja fa distribució de productes farmacèutics i coordina la distribució de gas butà per a persones de col·lectius vulnerables.

Un altre dels serveis garantits és el servei de traducció del Consell Comarcal per a persones d’altres territoris que requereixen atenció mèdica durant aquests dies.

Finalment, Morist ha volgut reconèixer la tasca dels ajuntaments de la zona confinada que estan treballant diàriament i incansablement de forma coordinada i ha enviat un agraïment als alcaldes i alcaldesses, regidors, regidores, tècnics i tècniques dels ajuntaments, així com a totes les persones voluntàries de la Creu Roja.

Darrera actualització: 25.09.2020 | 11:08
roda premsa 29-03-2020 .